Divorțul în România când locuiți în străinătate: competență, lege aplicabilă și pași concreți

Tot mai mulți români locuiesc și muncesc în străinătate, iar atunci când căsnicia se destramă apare inevitabil întrebarea: pot divorța în România fără să mă întorc în țară? Răspunsul este, în cele mai multe cazuri, da – însă trebuie lămurite trei aspecte: ce instanță este competentă, ce lege se aplică divorțului și cum va fi recunoscută hotărârea în statul în care locuiți.

1. Sunt instanțele din România competente?

Pentru statele membre ale Uniunii Europene, competența în materie de divorț este stabilită de Regulamentul (UE) 2019/1111, aplicabil procedurilor începute după 1 august 2022. Potrivit acestuia, instanțele române pot judeca divorțul, printre altele, atunci când:

  • soții își au sau și-au avut ultima reședință obișnuită comună în România, iar unul dintre ei încă locuiește aici;
  • pârâtul își are reședința obișnuită în România;
  • ambii soți sunt cetățeni români, indiferent de țara în care locuiesc.

Prin urmare, doi soți români stabiliți, de exemplu, în Italia, Spania sau Germania pot obține divorțul în fața unei instanțe din România.

2. Ce lege se aplică divorțului?

Competența instanței române nu înseamnă automat aplicarea legii române. Codul civil și Regulamentul (UE) nr. 1259/2010 (Roma III) permit soților să aleagă, de comun acord, legea aplicabilă divorțului, dintre: legea statului reședinței obișnuite comune, legea ultimei reședințe comune (dacă unul dintre soți mai locuiește acolo), legea cetățeniei unuia dintre soți sau legea statului în care au locuit cel puțin trei ani. În lipsa unei alegeri, legea aplicabilă se determină după criteriile prevăzute de lege.

3. Trebuie să fiu prezent la proces?

Codul de procedură civilă (art. 920) prevede, ca regulă, prezența personală a soților la judecarea divorțului. Prin excepție, soțul care are reședința în străinătate se poate înfățișa prin avocat. Practic, pe baza unei procuri și a documentelor necesare, avocatul vă poate reprezenta pe tot parcursul procesului, fără să fie nevoie să vă deplasați în România.

4. Ce se întâmplă cu copiii minori și pensia de întreținere?

Cererile privind exercitarea autorității părintești, locuința copilului și programul de legături personale țin, de regulă, de instanța statului în care copilul are reședința obișnuită. Instanța română le poate soluționa împreună cu divorțul doar în condițiile prevăzute de Regulamentul 2019/1111, între care acordul părinților. Pentru pensia de întreținere se aplică Regulamentul (CE) nr. 4/2009. Este important ca aceste aspecte să fie analizate înainte de introducerea cererii, pentru a evita respingerea unor capete de cerere pe motiv de necompetență.

5. Recunoașterea hotărârii de divorț

  • Hotărârile de divorț pronunțate într-un stat membru UE se recunosc, în principiu, fără o procedură specială; în România se solicită înscrierea mențiunii de divorț pe actul de căsătorie, la serviciul de stare civilă.
  • Hotărârile pronunțate în state din afara UE (de exemplu, Regatul Unit, SUA, Canada) produc efecte în România, de regulă, numai după parcurgerea procedurii de recunoaștere (exequatur) în fața instanței române.

Documente utile

  • certificatul de căsătorie (original sau duplicat);
  • actele de identitate ale soților și certificatele de naștere ale copiilor minori;
  • dovada reședinței în străinătate;
  • procura pentru avocat, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României, după caz;
  • eventuala convenție privind alegerea legii aplicabile.

Casa de Avocatură Dragomir Mirela-Adriana are o experiență de peste 14 ani în divorțurile cu elemente de extraneitate, reprezentând români din întreaga lume în fața instanțelor din România, colaborând cu avocați din Italia, Spania, Franța, Germania și Grecia. Contactați-ne pentru o consultație telefonică sau prin e-mail.

Informațiile din acest articol au caracter general și nu reprezintă consultanță juridică pentru un caz concret.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.